Ellátásiláncmenedzsment modul

Értékesítés és követelések

Alternatív szállítási címek – Kezdőcsomag
Több szállítási cím is beállítható azon vevők kezeléséhez, akik elsődleges üzleti címük mellett több olyan telephellyel is rendelkeznek, ahová rendeléseket kell kiszállítani. Értékesítési rendelés vagy számla készítésekor a rendelést feldolgozó személy e címek közül is választhat.

Követelések alaprendszer – Kezdőcsomag
A vevők táblája konfigurálható és karbantartható. Az értékesítési tranzakciók naplókban könyvelhetők, nyilvántarthatók a követelések, rögzíthetők a vevők, és a követelések főkönyvi naplók segítségével kezelhetők. A Több pénznem kezelése rendszerelemmel együtt az értékesítési tranzakciók könyvelése és a követelések kezelése minden egyes vevőnél többféle pénznemben is lehetséges. A Követelések alaprendszer együttműködik a Főkönyvi alaprendszerrel és a Készletgazdálkodással,
és az összes többi értékesítési és követeléskezelő rendszerelem konfigurálásához szükséges. Az Értékesítési számlázást is gyakran használják ezzel a rendszerelemmel együtt. Ha a megoldásban vevőnyilvántartó táblára van szükség, ezt a rendszerelemet kell használni.

Naptárak – Bővített csomag
A munkanapokat és a munkaszüneti napokat tartalmazó naptárak beállítása. A vevőkhöz, a szállítókhoz, a raktárakhoz, a vállalatokhoz, a szállítmányozókhoz és a szervizkezelés beállításához egy-egy alapnaptár rendelhető hozzá, amelyek igény szerint módosíthatók. A rendszer a naptárbejegyzések alapján végzi az értékesítési, a beszerzési, az átadási, a gyártási és a szervizrendelésekkel, valamint az igénylésekkel és a tervezési munkalapokkal kapcsolatos dátumszámításokat.

Akciós árképzés – Bővített csomag
Nyilvántarthatók az egyes kampányokhoz kapcsolódó eladási árak és árengedmények. Az árak/engedmények aktiválása után az adott kampányhoz társított szegmensbe jelenleg tartozó bármely vevő vagy vállalati ügyfél számára elérhető a kampányhoz kapcsolódó ár vagy árengedmény. Az árak a kampány időtartama alatt érvényesek, vagy kézzel is deaktiválhatók. Értékesítési bizonylat vagy szervizrendelés létrehozásakor az akciós ár vagy engedmény is szerepel az elérhető árcsökkentő tényezők között, amikor a Microsoft Dynamics NAV kiválasztja az adott sorra alkalmazandó árat.

Rendelési ígéret – Bővített csomag
A vevőknek pontos kiszállítási és szállítási dátumok ígérhetők a megrendelt cikkek jelenlegi és későbbi rendelkezésre állása alapján. Ha egy adott cikk nem áll rendelkezésre a vevő által kért szállítási határidő teljesítéséhez, a legkorábbi szállítási dátum kétféle módon is kiszámítható: az Ígérethez rendelkezésre áll (ATP) dátum a le nem kötött, beérkező ellátás alapján számítható, az Ígérethez alkalmas (CTP) dátum pedig az a nap, amikor a cikk rendelkezésre állhat, ha készletfeltöltésre van szükség.

Értékesítési számlázás – Kezdőcsomag
Vevői számlák és értékesítési jóváírások beállítása, könyvelése és nyomtatása. Ez a rendszerelem teljes mértékben együttműködik a Főkönyvvel és a Készletgazdálkodással.

Értékesítési számlák árengedményei – Kezdőcsomag
Automatikusan kiszámíthatók a számlaengedmények. Tetszőleges számú számlaengedmény-feltétel beállítható, amelyek magukban foglalják a számla minimális végösszegét, az engedmény százalékos kulcsát és/vagy a kezelési költséget. A program kiszámítja az egyes számlatétel sorokra vonatkozó engedményt, és levonja a számla nettó összegéből. A számítások helyi pénznemben és devizában is végezhetők.

Értékesítési árengedmények – Kezdőcsomag
A rugalmas árengedmény-struktúrák segítségével megkülönböztethetők az egyes vevőkkel és vevőcsoportokkal kötött egyedi szerződések, a feltételek között pedig számos paraméter szerepel, például a minimális mennyiség, a mértékegység, a pénznem,  cikkváltozat és az időszak. A rendszer az eladási sorhoz a legnagyobb engedmény alapján elérhető legjobb egységárat akkor kalkulálja, ha a rendelés adatai megfelelnek az eladási sorengedmények táblájában megadott feltételeknek.
Ellátásiláncmenedzsment

Tételes értékesítési árképzés – Kezdőcsomag
A rugalmas cikk-árstruktúrák segítségével megkülönböztethetők az egyes vevőkkel és vevőcsoportokkal kötött egyedi szerződések, a feltételek között pedig számos paraméter szerepel, például a minimális mennyiség, a mértékegység, a pénznem, a cikkváltozat és az időszak. A rendszer az eladási sorban a legjobb (legalacsonyabb) egységárat szerepelteti, ha a rendelés adatai megfelelnek az eladási árak táblájában megadott feltételeknek. Az Eladási árak táblában rögzített ármegállapodások az eladási ár munkalap használatával frissíthetők és módosíthatók.

Értékesítési rendelések kezelése – Kezdőcsomag
Hatékonyan kezelhetők az árajánlatok, az értékesítési keretszerződések és az értékesítési rendelésekhez kapcsolódó folyamatok. Az értékesítési rendelés bevitele abban különbözik a közvetlen számlakészítéstől, hogy a rendeléssorokon a mennyiség megadásakor a rendszer azonnal módosítja az adott cikkből rendelkezésre álló mennyiséget, míg számlázás esetén csak a számla könyvelésekor.

Az Értékesítési rendelések kezelése rendszerelem a következőkre alkalmas:

  • Részszállítások kezelése.
  • Szállítás és számlázás külön történő kezelése.
  • Előlegszámlák készítése az értékesítési rendelésekhez.
  • Ajánlatok és keretszerződések használata az értékesítési fázisban. (Az ajánlatok és a keretszerződések nincsenek hatással a készletadatokra.)

Eladási visszáruk kezelése – Kezdőcsomag
Ezzel a rendszerelemmel eladási visszáru rendelés készíthető, ha egy vevőt hibás vagy sérült cikkekért kell kompenzálni. A cikkek bevételezése az eladási visszáru rendelés alapján történhet. Részleges visszáru bevétjegyek is készíthetők, a visszáru bevétjegyek pedig egy jóváíráson is összesíthetők. Az eladási visszáru rendelések összekapcsolhatók a cserére szolgáló értékesítési rendelésekkel.

Szállítmányozók – Kezdőcsomag
Több szállítmányozó cég (például UPS, DHL, külső vagy saját szállítmányozók) is beállítható a megfelelő szolgáltatások és szállítási idők (expressz, egy munkanapos, standard szállítás) megadásával. Minden egyes vevőhöz alapértelmezett szállítmányozó és szolgáltatás rendelhető, vagy ezek az adatok az értékesítési és az átadási rendeléseken is megadhatók a rendelési ígéretek pontosságának növelése érdekében.

Értékesítés

Updated on 2017-02-09T13:58:42+00:00, by Polonyi Mariann.