5 érv a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) mellett

10 éve még a legtöbb informatikai vezető elképzelhetetlennek tartotta, hogy ne tartsa teljes kontroll alatt a cégnél használt szoftvereket. Ma már alig akad olyan közülük, aki ne ismerné el a felhőalapú informatika előnyeit.

A hagyományos felállásban a felhasználóra hárult a szervergép építése, telepítése, karbantartása és minden ezzel kapcsolatos igen csak pénz- és időigényes teendő.

Ennek a megoldásnak az alternatívája a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) modell, ahol a felhasználó előfizet egy független szolgáltató által hosztolt megoldásra, melynek előre meghatározott licencdíja van.

Business Central - blogcikk 5erv

Az SaaS modell előnyei

1.

Gyorsabb használatbavétel

A hagyományos módszertől eltérően az informatikai felhőben működtetett SaaS szoftver telepítése és konfigurálása már korábban megtörtént. A felhasználó a szolgáltatáshoz való kapcsolódást követően néhány órán belül elkezdheti használni az adott szoftvert. Mindezzel nemcsak idő takarítható meg, de elkerülhetők a telepítéskor és konfiguráláskor gyakran jelentkező problémák is.

2.

Alacsonyabb költségek

A SaaS szolgáltatások a felhasználói oldalon nem igényelnek önálló infrastruktúrát.A hardver- és szoftverköltségek több “bérlő” között oszlanak meg, így lényegesen alacsonyabbak, mint a saját szerveren futó, megvásárolt szoftver költségei. A felhasználók száma szabadon növelhető, így azok a KKV-k is hozzáférhetnek akár drágább szoftverekhez, akik egyedi telepítésként nem engedhették ezt meg maguknak. Alacsonyabbak a karbantartási, szoftverfrissítési költségek is, mivel ezeket központilag végzik és költségük sok felhasználó között oszlik meg.

3.

Skálázhatóság és integráció

Az SaaS megoldások rendszerint felhős környezetben működnek, ami a rugalmas növekedést (skálázhatóság) és más SaaS rendszerekkel való integrációt tesz lehetővé. Ez a hagyományos modellben elképzelhetetlen volt.

4.

Frissítés, verzióváltás

A szoftver mint szolgáltatás üzemeltetők rendszeresen frissítik a szoftvereket, így mindig a legfrissebb változat áll a felhasználók rendelkezésére is. A frissítések és új verziók költsége eloszlik a felhasználók között (és automatikusan jár a licencdíj alapján), így sokkal alacsonyabb, mint a gyakran kierőszakolt egyedi frissítések esetén.

5.

Egyszerűbb használat

A SaaS megoldások használata egyszerűbb, mivel az már eleve tartalmazza a bevált gyakorlatokat. A felhasználók ellenőrizhetik az egyes megoldásokat és előre tesztelhetik az új változatokat.

Business Central - blogcikk 5erv

Business Central ERP - SaaS, vagy telepített változat?

Különleges helyzetben vagyunk, mivel a Microsoft vállalatirányítási szoftvere, a Dynamics 365 Business Central telepített és felhős (SaaS) változatban is a rendelkezésünkre áll. Mielőtt választana a 2 verzió közül, érdemes megfontolnia a következőket:

Telepített változat

A Business Central saját szerverre telepített változatára azoknak ajánlott, akiknek valamilyen okból fontos a szerver és az azon lévő adatok teljes kontrollja. Erre a változatra van szükségük azoknak is, akik olyan, speciális személyre szabott megoldásokat igényelnek, ami a felhős változatnál nem lehetséges.

SaaS változat

A kisebb cégek számára, melyek nem rendelkeznek elég idővel és erőforrással saját szerver beruházására és üzemeltetésére, a Business Central Cloud a megfelelő megoldás. Ez a változat ugyan nem olyan rugalmasan testre szabható, mint a telepített verzió, saját fejlesztésű, vagy készen vásárolt bővítményekkel az eredeti (és a felhasználók számára nem hozzáférhető) kódok megváltoztatása nélkül is sok speciális feladat megoldására alkalmas.

Picture of Kovács Lajos

Kovács Lajos

Értesüljön legfrissebb tartamainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!