5 érv a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) mellett

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

10 éve még a legtöbb informatikai vezető elképzelhetetlennek tartotta, hogy ne tartsa teljes kontroll alatt a cégnél használt szoftvereket. Ma már alig akad olyan közülük, aki ne ismerné el a felhőalapú informatika előnyeit.

A hagyományos felállásban a felhasználóra hárult a szervergép építése, telepítése, karbantartása és minden ezzel kapcsolatos igen csak pénz- és időigényes teendő.

Ennek a megoldásnak az alternatívája a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) modell, ahol a felhasználó előfizet egy független szolgáltató által hosztolt megoldásra, melynek előre meghatározott licencdíja van.

Business Central - blogcikk 5erv

Az SaaS modell előnyei

1.

Gyorsabb használatbavétel

A hagyományos módszertől eltérően az informatikai felhőben működtetett SaaS szoftver telepítése és konfigurálása már korábban megtörtént. A felhasználó a szolgáltatáshoz való kapcsolódást követően néhány órán belül elkezdheti használni az adott szoftvert. Mindezzel nemcsak idő takarítható meg, de elkerülhetők a telepítéskor és konfiguráláskor gyakran jelentkező problémák is.

2.

Alacsonyabb költségek

A SaaS szolgáltatások a felhasználói oldalon nem igényelnek önálló infrastruktúrát.A hardver- és szoftverköltségek több “bérlő” között oszlanak meg, így lényegesen alacsonyabbak, mint a saját szerveren futó, megvásárolt szoftver költségei. A felhasználók száma szabadon növelhető, így azok a KKV-k is hozzáférhetnek akár drágább szoftverekhez, akik egyedi telepítésként nem engedhették ezt meg maguknak. Alacsonyabbak a karbantartási, szoftverfrissítési költségek is, mivel ezeket központilag végzik és költségük sok felhasználó között oszlik meg.

3.

Skálázhatóság és integráció

Az SaaS megoldások rendszerint felhős környezetben működnek, ami a rugalmas növekedést (skálázhatóság) és más SaaS rendszerekkel való integrációt tesz lehetővé. Ez a hagyományos modellben elképzelhetetlen volt.

4.

Frissítés, verzióváltás

A szoftver mint szolgáltatás üzemeltetők rendszeresen frissítik a szoftvereket, így mindig a legfrissebb változat áll a felhasználók rendelkezésére is. A frissítések és új verziók költsége eloszlik a felhasználók között (és automatikusan jár a licencdíj alapján), így sokkal alacsonyabb, mint a gyakran kierőszakolt egyedi frissítések esetén.

5.

Egyszerűbb használat

A SaaS megoldások használata egyszerűbb, mivel az már eleve tartalmazza a bevált gyakorlatokat. A felhasználók ellenőrizhetik az egyes megoldásokat és előre tesztelhetik az új változatokat.

Business Central - blogcikk 5erv

Business Central ERP - SaaS, vagy telepített változat?

Különleges helyzetben vagyunk, mivel a Microsoft vállalatirányítási szoftvere, a Dynamics 365 Business Central telepített és felhős (SaaS) változatban is a rendelkezésünkre áll. Mielőtt választana a 2 verzió közül, érdemes megfontolnia a következőket:

Telepített változat

A Business Central saját szerverre telepített változatára azoknak ajánlott, akiknek valamilyen okból fontos a szerver és az azon lévő adatok teljes kontrollja. Erre a változatra van szükségük azoknak is, akik olyan, speciális személyre szabott megoldásokat igényelnek, ami a felhős változatnál nem lehetséges.

SaaS változat

A kisebb cégek számára, melyek nem rendelkeznek elég idővel és erőforrással saját szerver beruházására és üzemeltetésére, a Business Central Cloud a megfelelő megoldás. Ez a változat ugyan nem olyan rugalmasan testre szabható, mint a telepített verzió, saját fejlesztésű, vagy készen vásárolt bővítményekkel az eredeti (és a felhasználók számára nem hozzáférhető) kódok megváltoztatása nélkül is sok speciális feladat megoldására alkalmas.

Kovács Lajos

Kovács Lajos

Értesüljön legfrissebb tartamainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Májusban folytatjuk Business Central sorozatunkat,
melyre szeretettel várunk BC tanácsadókat, döntéshozókat!

Tavaszi alkalmunkon a Business Central 2021 release wave 1 újdonságait járjuk körül.

Előadónk a Business Central v18 2021. áprilisától elérhető innovatív verzióját mutatja be, melyben a BC fontos változásait, alkalmazásokon belüli fejlesztéseket, módosításokat, új funkciók beépítését és/vagy elavultak eltávolítását ismerteti online eseményünkön.

AGENDA

KÖSZÖNTŐT MOND

Brecsok Sándor

HRP Europe Kft.

ELŐADÓNK

Faludi Gábor

FITS Magyarország Kft.

Webinár végén hagyunk Q&A szekciót, ide várjuk kérdéseiteket, véleményeteket, melyre készségesen válaszolunk.