Fél lábbal a felhőkben, avagy „El lehet vágni a földhöz kötés köldökzsinórját?”

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Egy, a HVG által publikált 2015-ös Vállalatirányítás a felhőből: ismerős rendszer, ismeretlen költségek című cikk olvasatára fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy mikor várhatjuk a hazai cégek nagy felhős áttörését? Azóta számos cikket és tanulmányt publikáltak a témában, és bár formálódni látszik a magyar helyzet, közeledünk ahhoz a bizonyos „földhöz kötés köldökzsinórjának” elvágásához, a digitalizáció ütemének gyorsításához nem feltétlenül csak a vállalatoknál kell lenni ollónak.

Földhözragadt masiniszta vagy szárnyas fejvadász?

A vélemények megoszlanak, és a félelmek még mindig élnek a döntéshozóknál. Ezt alátámasztja a Microsoft és az IVSZ közös felhőkutatása is, mely szerint a megkérdezett cégek 96%-a rendelkezik valamilyen szintű felhős ismerettel, mégis, egy esetleges szerverkapacitás-bővítésnél négyötödük fordul a hagyományos és költséges, egyszeri szerverparkbővítő beruházás felé a felhős megoldások helyett.

A földhözragadt masiniszta a megszokott és kényelmes megoldást választja, „nevezhetjük a jól bevált módszernek is”, mivel cége leginkább a klasszikus berendezkedésre szocializálódott. Eközben szinte észrevétlenül, szervezeten belül több olyan szolgáltatást használnak, amik felhőalapúak, legyen szó a közösségi média csatornákról, a különféle hírlevélküldő megoldásokról, vagy akár egy webáruház bérléséről. Az IT infrastruktúra és a vállalatirányítás viszont házon belül marad, felhőkbe költöztetése addig elmaradni látszik, míg nem lesz belőle nagyobb baj.

A szárnyas fejvadász már a felhők felett, ahol mindig süt a nap, kísérletezik a skálázhatósággal, a rugalmassággal, az egyszerűbb erőforráskezeléssel, így optimalizálva költségeit. Ő már tudja, hogy hosszú távon a legegyszerűbb és költséghatékony megoldás, hisz minek hétvégén futtatni a szervereket teljes álláson, ha senki nincs bent a cégnél? Marika néni meg csak hétfőtől csütörtökig adminisztrál a rendszerben, meg egyébként is csak 4 órában, Józsika meg folyamatosan szabadságoltatja magát, Gáborunk meg állandóan repülési magasságban, ha le is száll a földre, asszisztense oldja meg a feladatokat helyette… és még sorolhatnánk azokat az indokokat, amivel egy felhőalapú infrastruktúra vonzó lehet a cégek számára.

A felhő infrsstruktúra - mindenki másért kedveli

Természetesen nem lehet élesen két részre osztani a felhőkémlelőket, hisz sok variáció és nézőpont tarkítja a kék eget. Legtöbb esetben a hibrid megoldásokat részesítik előnyben a teljes felhőalapú infrastruktúrával szemben, így fél lábbal a földi komfortzónában maradhatnak, míg valamennyire élvezhetik a felhő adta lehetőségeket is.

A kutatások az áttörés késlekedésére utalnak

Az IVSZ 2018. májusi felhő konferenciáján, valamint a már említett, Microsofttal közösen elkészített tanulmány alapján áttörés mutatkozik a digitális átállás folyamatában.

„A többség stratégiai célnak tekinti a digitalizációt, amelynek elérésében a felhőszolgáltatások egyre inkább kulcsszereplővé válnak.”

Érdekes tényként kezelendő az is, hogy Magyarország a 2016-os évhez képest, ahol a 20. helyet képviselte az Európai Unió digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő ranglistáján (DESI), az idei mutatók visszaesést mutatnak, így kerülve uniós szinten a 23. helyre. (Forrás: A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI), 2018, Magyarországról szóló országjelentés).

„Bár az információs és kommunikációs technológiák (IKT-k) használata a vállalkozások által és az e-kereskedelemben javult, a magyar vállalkozások még nagyon távol állnak attól, hogy maximálisan kihasználják a digitális technológia által kínált lehetőségeket.”

A felhő jelentheti a digitalizáció fellendülésének alappillérét

AZ IVSZ idén májusában szervezett felhő konferenciáján példaként elhangoztak olyan rangos piaci szereplők, mint az Invitel, az OTP vagy a Praktiker is, akik a felhő és a mesterséges intelligencia (AI) adta lehetőségekből kovácsolnak versenyelőnyt.

A piaci szereplők ma már nem csak az IT részén kamatoztathatják a felhő nyújtotta rugalmasságot és költségoptimalizálást. Egyre több területen választják a klasszikus on-premise megoldások helyett a felhőből szolgáltatott ügyviteli rendszereket is, mint a vállalatirányítást, a marketing vagy ügyfélkezelési szolgáltatásokat.

Vállalatirányítás a felhőből - a digitalizáció útján

A CSP Hungary kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára optimalizált csomagjai megoldást nyújtanak a magyar vállalati digitalizáció erősítésére. A csomagok nem csak az ügyviteli rendszert, de a futtató környezetet, szerverinfrastruktúrát is felhős megoldással kívánják pótolni, így a kisebb vállalkozások is profitálhatnak a nagyvállalatok által már alkalmazott felhős szolgáltatások adta előnyökből, többek közt a skálázhatóságból, a rugalmasságból, az egyszerű erőforráskezelésből és a felhasználás alapú havi költségelszámolásból.

További jó hír, hogy a digitalizáció támogatására a Digitális Jólét Pénzügyi Program keretein belül (GINOP-8.2.7-18) nulla százalékos hitel is igényelhető 2018 szeptemberétől a növekedésben lévő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, startup cégeknek, ezzel is támogatva a magyar piaci szereplők digitális fejlettségi szintjének emelését. A nulla százalékos hitel feltételeiről itt olvashat többet: https://www.palyazat.gov.hu/megjelent-a-digitlis-jlt-pnzgyi-program-tkeprogram-cm-felhvs-termkdokumentcija. A Digitális Jólét Programról pedig itt olvashat többet: https://digitalisjoletprogram.hu/

Összességében elmondható, hogy minden oldalról, akár több piaci szereplő ollójával is igyekszünk azt a bizonyos „köldökzsinórt” elvágni, a kérdés viszont megválaszolatlan maradt, hogy mikor érkezik a nagy áttörés. Ám új kérdést is felvet a lassabb „felhősítési kedv”: hogy amikor már mindenki a felhőkön lépked, kinek lesz jobb helye a kilátásra.

Polónyi Mariann

Polónyi Mariann

Értesüljön legfrissebb tartamainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Folytatjuk Business Central webinár sorozatunkat
2022-ben is!

Mivel érkezünk?

Évindító webinárunkat január 27-én tartjuk, melyen a Power Platform lehetőségeinek áttekintésével, hozzá kapcsolódó licenszelési típusokkal és integrációs műveletek bemutatásával készülünk.

Mindezek mellett az üzleti folyamatok optimalizálása kapcsán az AI Builderrel, mint kiegészítő opcióval is foglalkozni fogunk.

AGENDA

KÖSZÖNTŐT MOND

Brecsok Sándor

HRP Europe Kft.

ELŐADÓNK

Faludi Gábor

FITS Magyarország Kft.

Webinárunk végén a Q&A szekcióban várjuk kérdéseiteket, véleményeteket, melyre készségesen válaszolunk.