Út a felhőbe – A Navisontól a Dynamics 365 Business Central vállalatirányítási rendszerig

A görög mitológia szerint Pallasz Athéné teljes fegyverzetben pattant ki Zeusz fejéből. A vállalatirányítási rendszerek (ERP) világába csak most belépők azt gondolhatják, hogy a Dynamics 365 Business Central is valahogy így született, pedig szó sincs erről. A Microsoft népszerű ERP rendszere hosszú fejlődés során jutott el jelenlegi formájába.

Navision - Microsoft Dynamics 365 Business Central története

A NAV születése

A Dynamics NAV (a névnek természetesen semmi köze a hazai adóhivatalhoz) Európában az első számítógépes könyvelési rendszer volt. A Dániában (Koppenhágában) 1983-ban alapított PC&C (Personal Computing & Consulting) eredetileg PC Plus néven dobta piacra. Az ős-NAV a házi és kisvállalkozói könyvelést támogatta és 4 modullal rendelkezett (pénzügy, ügyfélkezelés, beszállítók és raktárkészlet-kezelés).

Jön a Navigator

Az 1987-ben kiadott, az eredeti PC Pluson alapuló, de annál többet tudó szoftver már a Navigator nevet viselte. Az igazi nagy változás az volt, hogy a korábbi, egyfelhasználós szoftver képessé vált a LAN hálózaton történő kommunikációra így több felhasználó is hozzáfért.

Még ugyanebben az évben a dán cég szövetségre lépett az IBM-mel, így az értékesítés, a marketing és az ügyféltámogatás is profi kezekbe került.

Navision 3 - az áttörés

A szoftver 1989-es változata már azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók maguk komolyabb beállításokat végezzenek (ez persze csak egy alkalmazásnyelven keresztül volt lehetséges.) Míg korábban a rendszer leginkább csak a skandináv országokban terjedt, a Navision 3 megjelent már több európai országban is.

Navision -> Business Central története

Navision az ablakban

1995-ben jelent meg a piacon a Navision teljesen a Windows 95-re átdolgozott változata, a Navision Financials. A Win 95 lehetőségeit maximálisan kihasználó program óriási sikert aratott a felhasználók körében.

A 90-es évek második felében a Navision egyre inkább kezdett hasonlítani a ma is ismert Dynamics NAV-ra. Az évtized végén ugyan történt néhány tulajdonos- és névváltás, de ez a szoftver fejlődését ez nem befolyásolta.

A Microsoft bevásárol

Több év kivárás után 2002-ben látta elérkezettnek az időt a Microsoft, hogy megvásárolja a Navision anyacégét. Az üzlet 2 milliárd dollárba került, a Navision A/S  Microsoft Business Solutions néven, önálló üzletágként működött tovább.  Az ezt követő években a Microsoftnál egy teljesen új ERP rendszer gondolata is felmerült, végül azonban a meglévő rendszerek összegyúrása mellett döntöttek, így jött létre a Dynamics NAV.

A következő években a NAV újabb és újabb változatai rengeteg finomodást és új megoldást hoztak, több specializált változat is megjelent.

Út a felhőbe - Microsoft Dynamics 365 Business Central

Irány a felhő! - Dynamics 365 Business Central vállalatirányítási rendszer

A 2018 áprilisában bemutatott Business Central nem tagadja meg gyökereit. Ez nem is meglepő, hiszen lényegében a Dynamics NAV kódjára épült, ugyanakkor tovább is lépett elődjénél. Az ERP rendszer telepített, felhős és hibrid változatban is elérhető.

Természetesen a Dynamics 365 Business Central megjelenése óta mindenki azt kérdezi: Mi is a különbség, miben különbözik ez a rendszer a korábbi NAV-tól? A legnagyobb változás akkor jelentkezik, amikor valaki a felhős változatot használja.

Bár a Business Central még csak rövid ideje van a piacon, az eddigi érdeklődés és a piaci visszajelzések jól mutatják, hogy a Microsoft új ERP rendszere valós piaci igényekre kínál választ. A választható licencek (Essential, Premium, Team Members) a telepített, a felhős, vagy a felhős változat mind óriási rugalmasságot kínál a felhasználók számára. Már csak élni kell vele!

Picture of Kovács Lajos

Kovács Lajos

Értesüljön legfrissebb tartamainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!